Fattoush och Halloumipaket |
Fattoush till 4-5 portioner
2 pitabröd
olivolja till stekning
1 gurka
4 tomater
1 gul paprika
1 rödlök
1 dl hackad bladpersilja
0,5 dl hackad mynta (går att hoppa över, vi hade ingen mynta hemma)
1 msk pressad citron
3 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyfor eller 1 solovitlök
flingsalt
nymald svartpeppar
- Skär brödet i små bitar och stek i olja.
- Dela och kärna ur gurkan och tomaterna. Kärna ur paprikan och skala löken. Skär grönsakerna i små bitar.
- Blanda grönsaker, örter, citron, olivolja och vitlök. Krydda med salt och peppar. Låt gärna smakerna mogna en stund innan salladen serveras.
- Vänd ner brödet i salladen precis innan servering.
Hummus
(Mellanösterns smör, en perfekt dipp till det mesta)
4 portioner
1 burk kikärtor, eller
hemmakokta 400 g
2 vitlöksklyftor
pressad saft av 1 citron
0.75 dl olivolja
0.75 dl olivolja
1 msk spiskummin
flingsalt
(2 msk tahini)
nymald peppar
Skölj kikärterna om det är
burkärtor. Låt dem rinna av. Mixa sedan alla ingredienser till en
slät konsistens och smaka av med salt och peppar.
Halloumipaket 10 st.
1 paket färsk filodeg, 250 g (allt går inte åt)
1 paket halloumiost
2 grillade paprikor (finns på burk också)
1 ägg
1 msk sesamfrön
olivolja
- Sätt ugnen på 200°. Dela filodegsarken på längden. Lägg en hög med grovt riven halloumi, och paprika i slutet av remsan. (Låt eventuellt paprikan rinna av.) Vik ihop degen till ett paket. Lägg paketen med skarven nedåt på plåt med bakplåtspapper. Pensla först med olivolja för att få krispiga knyten. Pensla sedan med ägg och strö på sesamfrö och baka i mitten av ugnen ca 15–20 minuter tills knytena fått en fin färg.
Receptet på Fattoush och inspirationen till Mezeplocket hittade jag i boken: Matiga sallader av Caroline Hofberg (en härlig kokbok med många goda sallader och fina inspirerande bilder.)
Halloumipaket-receptet hittade jag på www.zeta.nu
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar