Translate

söndag, februari 24, 2013

Rimmad torskrygg med vitlöksfrästa grönsaker och kryddsmör

Rimmad torskrygg med citronsmör och varma grönsaker
Jag har lärt mej att rimma fisk är gott och inte alls svårt. Hittade ett recept på www.alltommat.se och det vill jag dela med mej av nu för det blev riktigt gott! Det enda jag egentligen har ändrat är att jag hade citron i kryddsmöret istället för lime, för det var vad vi hade hemma.  Receptet är till 4 personer men det räckte till hela vår familj på 5 och blev lite över också (av grönsakerna, men observera att vi hade potatis till också.) Kryddsmöret var det som satte extra piff på maten. Det måste jag göra oftare. Jätte gott!
4 bitar torsk (ryggbiten)
1 dl strösocker
1 dl salt
1 liter vatten
2 msk smör

Grönsaker:
1 squash
1 stor eller 2 små fänkål
2 vitlöksklyftor
20 körsbärstomater
olivolja
babyspenatblad (i den mängd du önskar)
4 msk pinjenötter eller solroskärnor
flingsalt och svartpeppar

Aromsmör:
100 g smör
1 liten citron (gärna ekologisk)
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar 

Blanda salt, socker och vatten till rimmningslagen. Rör så att saltet och sockret löser sig. Lägg i torsken och låt stå i rumstemperatur 40 minuter. Ta fram smöret. Tvätta citronen noga (extra noga om den inte är ekologisk, använd diskmedel och diska citronen) och riv sedan skalet. Pressa 1 msk saft från citronen och blanda med smöret. Blanda också i en pressad vitlöksklyfta och lite flingsalt och nymald svartpeppar. Forma sedan smöret till en rulle i smörgåspapper och lägg det i kylen att stelna. Ansa och skär squash och fänkål tunt, gärna med mandolin. Skala och skiva vitlöken. Sätt ugnen på 125 grader och ta upp torsken ur rimmningslagen. Låt den rinna av och torka den med hushålls-papper. Bryn smör i en stekpanna, lägg i fisken och stek den 1 minut på varje sida. Lägg fisken på ett ugnståligt fat och stek fisken i ugnen ca 15 minuter tills den har en innertemperatur på 55 grader. Fräs körsbärstomaterna hela i lite olja i ca. 3 minuter i stekpanna. Lägg över dem i en skål.  Fräs de strimlade grönsakerna och vitlöken i olja också i 3 minuter. Vänd ner babyspenaten och nötterna eller solroskärnorna och de stekta tomaterna. Smaka av med salt och peppar. Skär kryddsmöret i skivor och rulla dem i citronskalet. (Jag rullade förresten hela smörrullen i citronskalet innan jag lade den i kylen att stelna.) Servera fisken i de frästa grönsakerna och med kryddsmöret. Vi hade kokt potatis till också, men det behövs faktiskt inte.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar