Translate

söndag, februari 10, 2013

Veganchokladtårta

Veganchokladtårta med hallon och lakrits
Fick lust att göra en tårta till barnen för att fira att sportlovet började. Och vi gillar ju både choklad och lakrits så det fick bli en tårta med både och. Chokladkakebotten och hallongrädde och så på toppen mörk chokladkräm  med saltlakritskross. Riktigt gott faktiskt! Här följer receptet, och förresten jag valde att göra den vegansk, men det måste man ju inte. Mitt recept är i varje fall veganskt. Och förresten, det är inte mitt eget recept utan det har jag lånat från veganbageriet.blogspot.se

Chokladsockerkaka (8-10 pers.)

2 dl socker
3/4 dl olja
1 dl sojamjölk
1.5 dl naturell sojayoughurt
0,5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
4 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
Tinade hallon ca 2 dl (om de varit frysta) + ca 2 dl vispad sojagrädde
6-7 turkiska pepperkarameller, krossade
100 g mörk choklad + 3/4 dl sojagrädde

Blanda socker, salt, olja, sojamjölk, sojayoughurt och vinäger i en bunke. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker, kakao i en annan bunke och rör sedan ner blandningen i första bunken. Blanda till en jämn och fin smet och häll sedan upp den i en smord och bröad spring form. Grädda i mitten i ugnen på 175 graders värme ca 20-25 minuter. Känn efter med en sticka när den fått färg. (Men öppna inte ugnsluckan allt för tidigt!) Gör fyllningen: Vispa sojagrädden väl, den får inte vara rinnig. Blanda i hallonen och rör runt så att grädden blir härligt rosa. Gör också chokladkrämen som ska vara på översta lagret. Värm grädden i en kastrull men inte så att den kokar. Blanda i mörk choklad i bitar och rör tills chokladen smält och det är en jämn chokladkräm. Krossa den tukiska pepparn i en mortel. När kakan är färdiggräddad så låt den kallna lite innan du stjälper upp den. Och låt den kallna helt innan du delar den i två bottnar. Vill man ha en hög och fin tårta så kan man göra dubbel sats. Sedan är det det roligaste kvar då. Att lägga ihop tårtan och dekorera den. Hallongrädde mellan tårtbottnarna, det ska vara ett tjockt lager! Och chokladkrämen överst, den ska helst ha svalnat först. Och runt kanten strödde jag de mortlade lakritskaramellerna för jag ville inte att hela tårtan skulle ha smak av lakrits. Det är en smaksak. Vi tyckte alla att detta blev en god tårta! Och den var nog snäppet godare till och med dagen efter.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar