Translate

söndag, januari 27, 2013

Ljummen jordärtskocksallad med rödbeta

Ljummen sallad med jordärtskocka, rödbeta, morot och dragon
400 g jordärtskockor
3 stora morötter
3 stora rödbetor
olivolja
citron
några kvistar dragon
flingsalt och svartpeppar
(varmrökt lax)

Börja med att skiva några tunna skivor (gärna på mandolin) av rödbeta (skalad) och morot. Lägg de tunna skivorna i kallt vatten för att de ska bli krispiga. De ska sedan användas som garnering till salladen. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rödbetor i klyftor eller bitar. Lägg rödbetsklyftorna i en ugnsform och ringla över lite olivolja. Rosta dem sedan i ugnen till de är mjuka, ca 30-40 minuter. Dela jordärtskockorna och morötterna i grova bitar. Jag skrubbade bara jordärtskockorna, men man kan skala dem, som med morötterna, annars får man göra det när man äter. Koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka, men inte mosiga, ca 10 minuter. Häll av kokvattnet och ringla rikligt med olivolja över rotfrukterna, glöm inte blanda med de rostade rödbetorna. Pressa över citron, salta och peppra. Tillsätt hackad färsk dragon. Blanda väl och lägg upp i en stor skål. Till detta passar det bra med varmrökt lax som man kan bryta i bitar och lägga ovanpå. Sedan är det bara att dekorera med de tunt skivade rotfrukterna som legat i kallt vatten och blivit krispiga. (Jag glömde lägga på dem innan jag tog bilden, och laxen hade vi på ett fat bredvid.) Receptet kommer från svt - programmet "Trädgårdsonsdag" (svt.se/tradgardsonsdag)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar