Translate

tisdag, januari 01, 2013

Falafel med sesam

Falafel med sesam
Det är väldigt enkelt att göra falafel. Förstår inte varför jag inte gör det oftare. Här kommer mitt recept med sesamfrön i, jag tycker det blir gott med lite krispighet från fröna.

Falafel med sesamfrön ca 20 st.

6 dl kokta kikärtor
1 pressad vitlöksklyfta
1,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk salt
0,5 dl hackad bladpersilja (går att utesluta)
2 krm sambal oelek
2 msk sojamjöl eller maizena (vetemjöl går säkert också)
sesamfrön (ca 2 tsk, eller som du själv tycker)
smör och rapsolja till stekning

Mixa kikärterna,(men skölj dem först om det är burkärtor) ihop med salt, vitlök, spiskummin, persilja, sambal oelek, persilja och mjöl. Med andra ord: Mixa ihop alla ingredienser till en grov smet. Blanda i sesamfröna. Sen är det bara att forma runda små bullar och platta till dem lite. Steka dem i lite smör och rapsolja tills de har fått lagom färg.(ca 2-3 minuter på båda sidor.) Så enkelt och gott!
Servera dem t.ex med quinoa eller bulgur, sallad, kanske fetaost och oliver....Senast gjorde jag en bulgursallad med mango i, det tycker jag passar bra ihop med falafelns kryddighet.





2 kommentarer:

  1. Jag testade dessa igår. Första gången jag gjorde falafel (kan inte påstå att jag ätit det speciellt många gånger heller). Riktigt gott blev det iallafall, så tack för receptet! :)

    SvaraRadera
  2. Roligt att höra att du blev nöjd :)

    SvaraRadera