Fruktigt bröd med julkrydda |
Fruktigt bröd med pepparkakssmak
Dag 1 fördeg:
1/4 paket jäst
3 msk honung eller agavesirap
2 tsk salt
6 dl fingervarmt vatten
5 dl grovt rågmjöl
Lös upp jästen i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet samt övriga ingredienser. Blanda och låt fördegen stå framme i rumstemperatur över natten, väl täckt med en handduk.
Dag 2:
4 dl fullkornsdinkelmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk Santa Maria pepparkakskrydda
2 tsk vaniljsocker
10 katrinplommon i bitar
15 torkade aprikoser i bitar
1 dl russin
1,5 dl oskållad mandel och/eller valnötter
Blanda ner mjöl och kryddor i fördegen. Var inte orolig för att degen blir lite kletig, det ska den vara.
Och blanda till sist i russin, frukt och mandel. Degen ska inte knådas! Lägg degen direkt i en rymlig (2-liters form) välsmord brödform. Lägg över en handduk och låt degen jäsa i 1 timme. Grädda det sedan i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 1 timme. Ta ut brödet ur formen och grädda ytterligare ca 20 minuter utan formen. Linda sedan in brödet i en handduk tills det svalnat. Lägg det sedan i en plastpåse eller inlindat i plastfolie att mogna till nästa dag. Det ska skäras i tunna skivor och passar utmärkt att serveras med dessertostar!
Obs! Om du inte är säker på när det är färdiggräddat är det bra att använda en termometer. Brödet ska ha en innertemperatur på 98 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar