Translate

söndag, december 02, 2012

Lätt Chokladsufflé

Chokladsufflé
Har provat att göra denna härliga chokladsufflé från boken: Klaras GI-desserter. Det var inte så krångligt faktiskt, och riktigt gott blev det! Nu är detta en av mina absoluta favoritdesserter. Och ett plus är ju att den känns ganska nyttig jämfört med mycket annat  i dessertväg. Hellre denna chokladsufflé än en söt kladdkaka till dessert om jag får bestämma.

4-5 portioner Chokladsufflé
ca 1 msk smör till formarna
socker eller fruktsocker till formarna
150 g mörk choklad 
1,5 msk smör
2 äggulor
4 äggvitor
1 msk socker eller fruktsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 4-6 portionsformar och sockra botten och kanter. Smält choklad och smör över vattenbad (i mikron går nog också bra). Tag skålen från värmen och häll ner äggulorna. Vispa äggvitorna med elvisp, tillsätt sockret efter en stund. Vispa till ett fast skum. Blanda ner hälften av äggviteskummet i chokladsmeten och blanda försiktigt. Rör sedan ner resten. Smeten ska vara blandad men så luftig som möjligt. Fördela smeten i formarna (detta räckte till 5 formar för oss). Jämna till ytan med en kniv. Grädda i 12-15 minuter och öppna absolut inte ugnsluckan under tiden! Servera sufflén direkt. De var höga och fina när jag tog ut dem ur ugnen men sjönk ihop innan jag hann fota dem. De ser rätt fina ut sedan med tycker jag. Och framförallt så är de goda!


4 kommentarer:

  1. Sufflé står på min lista över saker jag måste våga prova att göra. Det brukar ju låta så svårt att lyckas med sufflé men om jag lånar ditt recept kanske det går bra =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska inte ta åt mej äran för att det lyckade resultatet. För det var min dotter som lagade denna chokladsufflé, jag bara assisterade henne. Hon tyckte i varje fall inte att det var svårt. Lycka till!

      Radera
  2. Hej, varför har du skrivit smör 2 ggr?
    först 1 msk...sedan 1,5 msk vilket e det?

    SvaraRadera
  3. Tack för kommentaren. Jag har nu förtydligat receptet.

    SvaraRadera