Hembakat riktigt gott och lyxigt dinkelknäcke |
Näsets Dinkelknäckebröd
(Ett recept från tidningen Baka nr.5)
Fördeg:
500 g mjölk (ca 5 dl)
25 g honung eller sirap
20 g jäst
250 g dinkelfullkorn (ca 4 dl)
90 g grovt rågmjöl (ca 1,5 dl)
12 g rågsurdeg (ca 1 msk)
Värm mjölken till 37 grader.Tillsätt honung eller sirap. Blanda ut jästen med lite av mjölken i en bunke eller assistent och häll sedan på resten av mjölken. Blanda ner mjöl och surdeg.Rör om ordentligt, täck över med en handduk och låt jäsa ca 1 timme.
Deg:
Sätt ugnen på 220 grader. Blanda fördegen med 310 g dinkelsikt (ca 5 dl)) helst i en assistent. Kör 6-8 minuter på låg fart, degen ska fortfarande vara lite kladdig. Tillsätt 15 g salt (en knapp matsked och kör ytterligare i 2 minuter. Dela degen i 50 grams bitar (man behöver inte vara så noga, det räcker att väga första biten) och kavla ut dem i dinkelfullkornsmjöl . Gärna med en kruskavel. Har du ingen så får du nog nagga bröden. Strö över lite flingsalt och kavla över en gång till. Det kan du göra när du flyttat över bröden på plåten. (bakpapper under.) Spreja lite vatten i ugnen, eller häll i lite vatten i en ugnstålig skål/form som du ställer längst ner i ugnen. Grädda bröden 7-8 minuter.
Brödet var lätt att baka ut. Jag kommer absolut att baka detta igen. Och jag har lagt undan några knäckebröd att ha till jul när min mamma och syster kommer. Förvarar dem i en papperspåse högst upp på ett köksskåp. Men vi har en stor burk med knäckebröd kvar ändå att äta av fram till jul...får se hur länge de räcker ; )
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar