Älgfärsbiffar med trattkantarellsås |
Kantarellsås
Trattkantareller eller gula kantareller i valfri mängd
Smör
4-6 krossade enbär
3 dl grädde, mellangrädde eller gräddmjölk
2 dl vatten + svamp eller vilt-fond/buljong
lite soja för färgens skull
0.5 dl rödvin
Salt och vitpeppar
Redning på maizena
Stek kantarellerna som vanligt i smör. (Glöm inte att låta vätskan koka ur först.) Tillsätt krossade enbär, grädde, vatten och fond eller buljong. Koka upp och tillsätt redning gjord på maizena (läs på paketet). Låt sjuda några minuter och tillsätt rödvin och smaka av med salt och vitpeppar.
Älgfärsbiffar
500 g älgfärs
1 tsk salt
vitpeppar (lite lagom)
1 gul lök i valfri storlek
1 dl mjölk + 1 dl grädde (eller bara grädde)
1 tsk torkad timjan, smulad
0,5 dl ströbröd
ev. 1 ägg
Blanda först ströbröd och grädde/mjölk och tillsätt riven gul lök, salt och vitpeppar och timjan. Låt stå och svälla ca 10 minuter.Tillsätt färsen. Jag brukar ha i ett ägg också, men det är inte nödvändigt. Det gör bara så att färsen håller ihop bättre när du steker biffarna. Forma små fina biffar och stek i smör tills de är genomstekta, på medelvärme. Servera dem med kantarellsås och kokt potatis (gärna mandelpotatis). Svartvinbärsgelé och sockerärtor är goda tillbehör tycker jag. Mums! Om man frågar mej...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar