Grova brödkakor med råg |
Det var lättbakat och blev mycket gott. Vi gjorde till och med räkmackor på dem och det var helt okej. Bröden blir rätt så mjuka, trots råginnehållet, tack vare mjölk och smör som ingår i receptet. Här kommer receptet:
Till 8 st stora brödkakor behövs:
50 g jäst
50 g smör
500 g mjölk (5 dl)
15g salt, drygt 2 tsk
2 tsk kummin, stött (om man tycker om det)
140 g sirap (1 dl), jag tog nog lite mindre.
360 g fint rågmjöl (ca 6 dl)
540 g vetemjöl (ca 9 d)
Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader, men det är inte nödvändigt om du hat tid att låta degen jäsa minst 1 timme. Rör ut jästen i lite av degspadet, tillsätt resten av spadet tillsammans med sirap, kummin, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa övertäckt i minst 30 minuter om du använt varm degvätska och minst 1 timma om du använt kall degvätska. (Degen ska jäsa till ungefär dubbel storlek.) Ta upp degen på bakbordet och dela den i 8 bitar (vilket ger stora kakor), eller mer. Forma till runda bullar och kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Nagga dem väl. Låt kakorna jäsa övertäckta på plåtar klädda med bakpapper i ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader och grädda bröden i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar