Translate

tisdag, oktober 02, 2012

Underbart krämig gratäng på rotfrukter eller bara potatis

Krämig rotfruktsgratäng
Denna gratäng blir väldigt krämig, och jag tycker den blir godast med olika rotfrukter i och inte bara potatis. Jag hade i både palsternacka, morötter, rotselleri och potatis. Ibland har jag i färska örter och ibland vitlök. Ibland har jag kantareller. Receptet jag senast utgick ifrån hittade jag på "Allt om mat". Men jag gjorde om det lite, så här kommer min variant:
 800 g Potatis
800 g rotselleri och en eller ett par palsternackor
3 morötter
5 dl grädde av valfri sort (ex. matlagnings eller visp, laktosfri eller mjölkfri)
2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 dl riven god ost
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatis och rotfrukter. Lägg rotfrukterna i en stor kastrull med grädden, salt och peppar. Låt småkoka på medelvärme i 10 minuter. Blanda i osten. Häll över rotfrukterna i en ugnsform eller i små portionsformar. Tillaga i övre delen av ugnen till gratängen har fått färg, ca 15 minuter. Känn efter med en sticka så att rotfrukterna är mjuka. Servera gärna med sallad som tillbehör.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar