Hembakat gott rågknäcke |
Dag 1 eller på morgonen:
0,5 paket jäst
1 msk honung
2 rågade tsk salt
6 dl vatten
6 dl grovt rågmjöl
Smula ner jästen i en bunke. (obs, välj en ganska stor bunke för degen kommer att jäsa en hel del.) Lägg i honung samt salt. Häll på ungefär hälften av vattnet och rör ut jästen. Slå på resten av vattnet och rör om. Blanda sedan ner rågmjölet ordentligt. Täck degbunken väl och låt den stå framme i rumstemperatur till nästa dag, eller till kvällen.
Dag 2, eller på kvällen:
6 dl grahamsmjöl
(ev. 1 msk stött kummin)
1-3 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön till utbakningen
färsk rosmarin hade jag också, det blev gott!
Sätt ugnen på 225 grader. Tillsätt stött kummin, om du vill ha den smaksättningen, blandat med grahamsmjölet i fördegen. Rör sist ner 1-3 dl vetemjöl. Jag mätte aldrig, man får ta så mycket som behövs för att degen ska bli smidig och lättarbetad, står det i boken. Jag tyckte det var svårt att bestämma hur mycket vetemjöl jag skulle ha i, för degen verkade aldrig bli klibbfri. Jag trodde inte det skulle fungera så bra som det faktiskt gjorde. Degen var lite klibbig när jag hällde ut den på bakbordet, men med lite mjöl så funkade utkavlingen bra ändå. Dela degen i 12-16 bitar. (För mej blev det lagom med 16 för då fick jag plats med 2 bröd på samma plåt om jag gjorde dem lite ovala eller raktangulära). Rulla ut runda degbullar, och kavla ut dem med vanlig slät kavel på mjölat bakbord. Strö på lite sesamfrön och om du vill lite hackad rosmarin (i varje fall om du inte smaksatt med kummin). Man kan behöva vända på brödkakan några gånger under kavlingen, och mjöla lätt då och då. Jag kavlade ut den tunnare efter att jag lagt över den på plåten, det var smidigast så. Det sista ska man helst kavla med en kruskavel. Annars tror jag det går lika bra att nagga brödkakorna. Det gör inget om det blir små hål i degen, och jag tycker inte heller att brödkakorna måste vara perfekt runda eller rektangulära. Oregelbundna former gör bara att det ser mer hembakat ut!
Lägg två brödkakor på varje plåt, med bakpapper under. Grädda direkt utan jäsning. 8-12 minuter står det i boken, det står också att värmen ska vara mellan 225-250 grader. Jag hade min på 225 grader och gräddade bröden i ca 8 minuter. Det blev väldigt goda knäckebröd, både knapriga och en liten aning sega. Ju tunnare man bakar dem ju knaprigare blir de. De ska också vara välgräddade för att bli knapriga. Alltså får de nästan bli för mörka i kanterna innan man tar ut dem. En trevlig terapi för kropp och själ att baka knäckebröd, om man frågar mej....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar