Har provat olika recept på kantarellpajer men nu har jag nog hittat en riktig favorit! Valde detta receptet för att den innehåller färska salviablad. Jag har en så fin salvia i min kryddträdgård och kände att jag borde använda denna goda doftande krydda mer! Så hittade jag receptet på denna paj i boken "Citroner och rosmarin i mitt kök" av Sanna Töringe, och blev så glad! Nu behöver man ju inte tugga i sig de hela salviabladen nödvändigtvis, utan de sätter lite lagom smak och är en fin dekoration. Själva pajdegsreceptet (förutom tillsatsen av salvia) kommer från boken: Under valnötsträdet" och jag tycker det är den bästa grundpajdegen, för den är både god och super- enkel att göra. Det blir en väldigt smidig pajdeg som man lätt trycker ut i formen. Man kan variera och välja att göra den på bara vetemjöl, eller ta lite graham i också, eller dinkel. Jag gjorde den på dinkel denna gången.
Pajdeg:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
5-6 salviablad, strimlade
Fyllning:
2 små gula lökar (jag gillar purjolök så jag väljer det nästa gång)
1 stor vitlköksflyfta
250 g fryst hackad bladspenat
1 burk ricotta, 250 g
2-3 dl färskriven parmesan
2 ägg
1 dl mjölk
salt, peppar
(en liten aning muskot, men det hoppade jag över)
salviablad till garnering
salt, peppar
100 g kantareller
Smält smöret på svag värme, låt det svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och strimlade salviablad. Rör ner detta i smörkastrullen. Arbeta ihop till en deg. Platta och tumma (med ev. mjölad tumme) direkt ut degen i små smorda pajformer eller en normalstor och ställ in den i kylen. Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. Hacka och fräs lök och vitlök och lägg i botten av det förgräddade pajskalet. tina spenaten och låt den rinna av väl. (Lägg i ett durkslag och tryck ut väskan med en sked.) Blanda med ricotta, parmesanost och äggen som du har vispat ihop med mjölken. Fyll pajen. Lägg färska salviablad i en krans runt om. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Stek kantarellerna under tiden och lägg dem i mitten på den färdigräddade pajen. Detta missade jag och hade kantarellerna i pajen, som man oftast brukar. Men det blir nog både snyggare och godare att ha dem på pajen, så jag testar det nästa gång! Servera gärna med en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar