Translate

lördag, september 22, 2012

En god kantarellpaj med ricotta och salvia


Har provat olika recept på kantarellpajer men nu har jag nog hittat en riktig  favorit! Valde detta receptet för att den innehåller färska salviablad. Jag har en så fin salvia i min kryddträdgård och kände att jag borde använda denna goda doftande krydda mer! Så hittade jag receptet på denna paj i boken "Citroner och rosmarin i mitt kök" av Sanna Töringe, och blev så glad! Nu behöver man ju inte tugga i sig de hela salviabladen nödvändigtvis, utan de sätter lite lagom smak och är en fin dekoration. Själva pajdegsreceptet (förutom tillsatsen av salvia) kommer från boken: Under valnötsträdet" och jag tycker det är den bästa grundpajdegen, för den är både god och super- enkel att göra. Det blir en väldigt smidig pajdeg som man lätt trycker ut i formen. Man kan variera och välja att göra den på bara vetemjöl, eller ta lite graham i också, eller dinkel. Jag gjorde den på dinkel denna gången.
Pajdeg:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
5-6 salviablad, strimlade
Fyllning: 
2 små gula lökar (jag gillar purjolök så jag väljer det nästa gång)
1 stor vitlköksflyfta
250 g fryst hackad bladspenat
1 burk ricotta, 250 g
2-3 dl färskriven parmesan
2 ägg
1 dl mjölk
salt, peppar
(en liten aning muskot, men det hoppade jag över)
salviablad till garnering
salt, peppar
100 g kantareller
Smält smöret på svag värme, låt det svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och strimlade salviablad. Rör ner detta i smörkastrullen. Arbeta ihop till en deg. Platta och tumma (med ev. mjölad tumme) direkt ut degen i små smorda pajformer eller en normalstor och ställ in den i kylen. Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. Hacka och fräs lök och vitlök och lägg i botten av det förgräddade pajskalet. tina spenaten och låt den rinna av väl. (Lägg i ett durkslag och tryck ut väskan med en sked.) Blanda med ricotta, parmesanost och äggen som du har vispat ihop med mjölken. Fyll pajen. Lägg färska salviablad i en krans runt om. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Stek kantarellerna under tiden och lägg dem i mitten på den färdigräddade pajen. Detta missade jag och hade kantarellerna i pajen, som man oftast brukar. Men det blir nog både snyggare och godare att ha dem på pajen, så jag testar det nästa gång! Servera gärna med en sallad. 


En god kantarellpaj med ricotta, spenat och saliva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar