Translate

fredag, september 07, 2012

Enkelt att rosta goda mandlar

Ugnsrostade salta mandlar till kvällsmyset!
Enkelt att rosta mandlar är det. Det pilligaste, och kanske lite tråkia jobbet med det är att skålla och skala dem. Men det brukar vi hjälpas åt med. Jag har rostat mandlar några gånger förut, de har alltid blivit goda och jag fattar inte varför vi inte gjort det oftare. Nu senaste gångerna har jag använt mej av ett tips, som jag läste på nätet, men jag kommer tyvärr inte ihåg på vilken sida/blogg det var. Och det är att man sätter in mandlarna i kall ugn och ställer in värmen på 175 grader. Mandlarna har man förstås skållat, skalat och vänt runt i lite olja och salt. Det behövs bara väldigt lite olja, och jag väljer oftast rapsolja. Sen får de sakta rostas, på en plåt eller i en ugnsform i ugnen tills de har fått fin färg. På detta viset blir mandlarna genomrostade, vilket jag aldrig fick dem att bli när jag satte in dem i uppvärmd ugn. Utan då brukade de vara lite mjuksega innuti. Fast goda ändå. Men, jag föredrar numera att ställa in dem i kall ugn! Och det är smart för då kan man rosta mandlarna precis innan man ändå ska baka eller grädda något annat i ugnen. Ännu godare, tycker i varje fall jag, blir det att blanda de rostade mandlarna med lite gula russin och kanske torkade tranbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar