Translate

fredag, september 21, 2012

Saftigt bröd med äpple och kanel

Äppelbröd med egenodlad paprika och persilja. Gott!

Ett fantastiskt gott och lättbakat äppelbröd. Det blir så saftigt och mjukt! Även efter att ha varit fryst så är det nästan som nybakat. Receptet kommer från den underbara boken: "Min äppelbok" av Elisabeth Johansson.

Äppelbröd med kanel 

Till 2 bröd:
50 g jäst
5 dl vatten (kallt om du inte har bråttom)
0,5 dl melass eller mörk sirap
0,5 dl rapsolja
1,5 msk salt
0,5 msk kanel, malen
3 dl fint rågmjöl
9 dl vetemjöl (gärna special)
1,5 dl hasselnötter, mycket grovt hackade 
(alternativt solrosfrön, vilket jag fick ta)
1 dl torkade aprikoser, grovhackade
2 äpplen, te.x Aroma. Ingrid Marie...i små bitar
2½ msk rapsolja
Rör ut jästen med vattnet, jag tar oftast kallt vatten och låter degen jäsa ett par timmar. Ju längre den får jäsa ju godare bröd. Man kan också ta bara hälften jäst och låta degen jäsa i kylen över natten. Tillsätt melass eller sirap, olja, salt, rågmjöl och kanel. Arbeta in vetemjölet, lite i taget till en smidig deg och fortsätter arbeta degen i gärna 10 minuter (det blir bra träning). Det är viktigt att bearbeta degen länge innan jäsning! Så slarva inte. Blanda i hasselnötter (eller som jag, solroskärnor), aprikoser i bitar och äppelbitar. (Jag hade även skalat mina äpplen, men det behöver man kanske inte.) Låt degen jäsa under bakduk, ca 4o minuter om du hade ljummen degvätska, eller ca 2 timmar om du hade kall. Sätt ugnen på 200 grader. Häll olja på en plåt och vänd upp degen på plåten, vänd degen i oljan, mjöla lätt och dela sedan i två bitar. Enligt receptet ska man sedan flytta över bitarna till en plåt med bakplåtspapper, men jag hoppade över det momentet och lät brödlimporna ligga kvar på första plåten, som ju var oljad redan. Låt bröden jäsa 30 minuter minst, under bakduk. Grädda dem sedan på näst nedersta falsen i ca 50 minuter. Brödet ska ha en innertemperatur på 98 grader när det är klart. Låt svalna på galler utan bakduk. Detta kommer jag att baka igen! Och ibland kommer jag nog att tillsätta lite russin tänker jag....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar