Translate

söndag, september 16, 2012

Äppelbullar med fördeg

Äppelbullar till höstmysigt fika!
Fortsätter på äppeltemat, man får ju försöka ta vara på skörden. Hittade recept på dessa härliga äppelbullar i "Min äppelbok" av Elisabeth Johansson. En härlig bok med många fina äppelrecept på allt från äppelpajer till äppelbröd och äppeldrinkar. Väldigt lockande bilder också. En bok jag gärna har i min samling på kökshyllan. Äppelbullarna är gjorda med fördeg vilket gör dem extra saftiga och hållbara.

Äppelbullar med fördeg

Fördeg:
1 dl vatten, 35 grader
1 msk svensk honung
1 äpple av valfri sort, skalat och finrivet
2 dl vetemjöl
Vetedeg:
5 dl mjölk, 3%
40 g jäst
150 g smör. rumsvarmt
1 dl strösocker
2 tsk kardemumma, mald
0,5 tsk salt
1 sats fördeg
1,3 liter vetemjöl, spara ½ dl till utbakningen
1 ägg, lätt uppvispat med en gaffel
0,5 dl pärlsocker
ev. 1 dl pecannötter, hackade
Fyllning:
150 g mandelmassa
50 g smör
0,5 dl strösocker
2 tsk kanel, malen
1 tsk vaniljsocker
2 grovrivna äpplen av valfri sort
Rör ihop ingredienserna till fördegen i en skål, täck med plastfolie och låt stå svalt i 4 timmar. (Hoppsan, jag missade att det skulle stå svalt, och är dessutom van vid att fördegar ska stå i rumstemperatur, så jag lät den stå framme i köket. Men det blev bra.) Värm mjölk till vetedegen till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke, rör ut med mjölken, och tillsätt smör, socker, kardemumma, salt och fördeg. Blanda ihop och tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta degen smidig, 5-10 minuter. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 30-45 minuter. Gör fyllningen under tiden. Rör ihop samtliga ingredienser till fyllningen. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i två bitar, knåda lite lätt och baka ut varje bit till en rektangel, ca 50x30 cm. Bred ut fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär upp i snäckor, eller vik ihop rektangeln från långsidan, skär upp i remsor och snurra ihop till knutar. Lägg dem i bullformar på plåt och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och strö ev. på pecannötter. Grädda i ca 10 minuter, eller tills de fått gyllene färg . Låt bullarna svalna på galler under bakduk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar