Äppelmarmelad med citron |
Testade att göra äppelmarmelad idag. Inte för att jag tycker det låter så gott, men det är kul att prova på något nytt. Och marmelad gör jag sällan. Receptet hittade jag i "Min äppelbok" av Elisabeth Johansson. Marmeladen blev riktigt god, om man frågar mej!
Äppel- och citronmarmelad
1 citron
4 äpplen, fast sort, t.ex Discovery
1 citrongräs (jag hoppade över detta)
2 msk vatten
3 dl syltsocker
Riv citronskalet grovt och skär bort det vita på citronen, eller riv det fint utan att få med det vita. Skär fruktköttet i bitar (citronens alltså.). Kärna ur äpplena, klyfta dem och skär klyftorna i tunna skivor. Lägg citronskal, äppelbitar och citronbitar i en rostfri kastrull. Dela citrongräset på längden, om du väljer att ha med citrongräs. Skölj det och banka på det med ett knivskaft så att aromaoljorna frigörs. Lägg citrongräset i kastrullen och tillsätt vattnet. Koka upp och låt sjuda tills äppelbitarna börjar mjukna, 7-8 minuter. Rör om försiktigt då och då. Rör ner syltsockret och låt blandningen koka upp än en gång. Tag upp och kasta cittrongräset. Häll upp marmeladen på rena och varma burkar. Låt kallna och förvara burkarna sedan svalt. Det blir ca ½ liter marmelad av denna satsen. Och du vet kanske att du kan sterilisera burkarna genom att ställa in de rengjorda burkarna i en 100 grader varm ugn och låta dem stå där i 20 minuter. Det här receptet kommer jag att använda igen, och då med citrongräs för det låter spännande!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar