1 kg plommon
1 vaniljstång
8 dl vatten
5-6 dl strösocker beroende på plommonens sötma)
Dela vaniljstången på längden. Koka upp vatten, vaniljstång och socker. Låt koka ca 10 minuter. Halvera och kärna ur plommonen. Lägg ner dem i lagen och sjud 1-2 minuter. Är plommonen väl mogna behöver de inte sjuda i lagen. Lägg plommonen i en värmetålig, väl rengjord glasburk. Häll på den heta lagen och sätt på locket. Server med glass eller Kesella vanilj. Receptet är hämtat från Arla. Det enda jag vill tillägga är att man eventuellt kan skala plommonen innan man kokar dem. Våra plommon är godast utan skal, och så tror jag att det är snällare mot magen. Skalet ramlar förstås lätt av när man kokat plommonen, så det är enkelt för var och en att pilla av skalet om man vill medan man äter.
Vaniljinkokta plommon med glass. Mums! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar