Translate

fredag, augusti 31, 2012

Farligt god äppelkaka med vaniljkrämsfluff

Godaste äppelkakan med vaniljfluff!
Idag bakade min äldsta dotter den godaste äppelkaka jag någonsin smakat! Recept kommer från Leila i recept.nu. Till denna kaka hade hon en råkräm, en härligt fluffig hemgjord vaniljkräm, hur lätt som helst att laga. Här kommer receptet. Obs! Kanske bäst att göra dubbel sats på en gång för man vill bara ha mer...


Leilas knäckiga äppelkaka med vaniljkrämsfluff (råkräm)
1 st ekologiskt ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
100 g smör, smält
1 tsk vatten
4-5 st. syrliga svenska äpplen
strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
Smör till formen
Råkräm:
1 st. vaniljstång
3 st. ekologiska äggulor
1 dl strösocker
6 dl vispgrädde

(Obs! Det blir mycket kräm, det räcker med hälften egentligen till en sats kaka. Men den är god!)
Gör äppelkakan såhär: Rör samman ägg, strösocker och vatten. Rör ner smält smör. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ned i smeten. Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor snyggt. (Vi skalade dem inte.) Strö över lite strösocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar. Grädda kakan i 25.30 minuter till en gyllene färg i 175 grader (varmluft). 
Gör fluffet (råkrämen) såhär: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt. (Vi använde elvisp.) Vispa grädden fluffig och vänd ner den i äggsmeten. Så är vaniljfluffen klar! Servera den till den nygräddade äppelkakan och räkna med succé!

Vaniljfluffet som blev över åt vi på söndagen med stekta äpplen. Jätte gott! Det är bara att steka äppleklyftor i smör i en stekpanna, socker och kanel efter smak får steka med. När man tycker äpplena är lagom mjuka är de klara.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar