Translate

fredag, augusti 17, 2012

Scones som är godast i världen!

Sjön suger! Chokladscones på stranden.
Ibland bakar jag scones. Oftast för att snabbt fixa något matigt och gott att ha med i matsäck. I torsdags hade vi med chokladscones till stranden. Jag tror det var årets sista dopp...Hur som helst så var dessa scones underbart goda! Jag använde Leila Lindholms recept och struntade i att det skulle vara mycket smör i, socker och till och med ägg som jag aldrig brukat ha i mina scones. Men, nu bakar jag nog aldrig mer de lite torra och tråkiga - jämfört med dessa då- scones som jag bakat förr.  Det ska vara mycket smör i. och ägg och socker! Man kan inte vara hälsosam jämnt - det blir för tråkigt. Så här kommer mitt lite omgjorda recept på Leilas scones. Det enda jag gjort är att jag bytt ut 2 dl av vetemjölet till havregryn. Jag gillar havre. Och att jag har tillsatt hackad mörk choklad. (Men det tipset kom också från Leila ska jag erkänna.) På dessa scones behövs garanterat varken smör eller ost eller marmelad!

Chokladscones

5,5 dl vetemjöl och 2 dl havregryn
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl råsocker
några rutor hackad mörk choklad
125 g kallt smör
1 ekologiskt ägg
2 dl mjölk
(Ev. ägg, mandel och råsocker till pensling)
Sätt ugnen på 250 g. Blanda vetemjöl, havregryn, salt, bakpulver och råsocker och hackad choklad i en bunke. Tärna i smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Vispa samman ägg och mjölk. Blanda vätskan med de torra ingredienserna till en deg. Klicka ut degen på bakpappersklädd plåt och platta till dem lite till lagom stora bröd. ca 3 cm tjocka. Om man vill kan man pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån och socker. Men det hoppade jag över och det blev jätte gott ändå. Grädda sconesen gyllene mitt i ugnen i ca 10 minuter. Jag lät dem sedan svalna lite på galler innan jag packade ner dem i matsäcken. 



2 kommentarer:

  1. Vad spännande att ha choklad i brödet!

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och då behöver man kanske egentligen inte socker:)

      Radera