Fylld ugnsgratinerad paprika |
Fyllda ugnsgratinerade paprikor
4 stora paprikor (gärna olika färger)
1 morot
1 gul lök (går att hoppa över)
300 g fryst tinad vegetarisk färs, helst sojafärs. (funkar säkert med kött också)
1 grönsaksbuljongtärning
500 g passerade tomater (jag använde krossade)
1 msk finriven ingefära (om man gillar det)
1 krm chilipulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk garam masala (jag hade ingen)
1 tsk kanel
2 vitlöksklyftor
100 g lagrad ost
1 stor tomat
olivolja, salt och flingsalt
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och riv moroten grovt. Skala och hacka löken, fräs den i 2 msk olja utan att den tar färg. Tillsätt morot och fräs ytterligare några minuter. Blanda i färs, buljong, passerade tomater, ingefära och kryddor. Skala och pressa i vitlöksklyftorna, om du inte gör som jag gjorde -hackade och fräste dem med moroten (och gul lök hade jag inte). Låt sedan sjuda på svag värme 5 minuter. Smaka av med 1 tsk salt. Hit går det utmärkt att förbereda! Dela paprikorna på längden och kärna ur dem. Lägg dem i en ugnssäker form, jag smorde formen lite med olja för jag var rädd att de skulle fastna lite annars. Fyll paprikahalvorna med färsblandningen. Skär tomaterna i skivor och lägg ovanpå. Riv osten och fördela den över. Gratinera i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills osten tar färg.
Jag vill tillägga att jag sänkte ugnsvärmen till 175-200 grader efter en stund.För jag ville att paprikorna skulle bli lite gräddade också, lite "bakade" så att säga. I 225 grader skulle mina paprikor nog fått plockas ut efter 10 minuter för att osten inte skulle bli för mycket gratinerad. Och då skulle paprikorna varit mer "råa", vilket jag inte ville. Sen vill jag tillägga också att jag hade i lite marinerade gröna linser också, för jag råkade ha det i kylen. För nyttighetens skull tillsätter jag gärna lite linser, ärtor eller bönor i vegetariska rätter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar