 |
Goda hemlagade chips! |
Sonen ville göra egna chips. Okej, tänkte jag, han kan få prova. Jag har gjort chips någon gång för länge sedan, i ugnen. Jag minns att det inte blev så jätte lyckat. Någon fritös har vi inte, så vi kollade efter recept på nätet. Hittade chips som var lagade i mikro och chips som var lagade i vanlig ugn. Av potatis, och av andra rotfrukter. Vi valde att göra av potatis i mikro, för att testa så började vi med en potatis. Vi skalade den för skalet var ganska fult, annars hade vi gärna behållit det på. Sedan skivades potatisen tunt med osthyvel och torkades av med hushållspapper. Så spred vi ut dem på en tallrik så att de inte överlappade varandra. Saltades och pepprades lite med svartpeppar. Stänkte olivolja över. Sen mickrade vi dem på högsta effekt i lite mer än 4 minuter. Det blev överraskande goda chips! Men de fastnade lite på tallriken. Nästa gång hade vi bakplåtspapper under. Det gick bättre. Vi kryddade en gång med grillkrydda, men man får vara försiktig för de blir mycket smak på de tunna potatischipsen. Jag tyckte nog det var godast med bara salt. Och ja, som sagt var så blev de överaskande goda! Man får vänta en stund så blir de krispigare när de svalnat och ångat av lite. Ingen dum idé att mickra sina egna chips. Absolut nyttigare, och man äter inte lika mycket av dem för de är ju lite jobb med att göra dem. Men man njuter nästan desto mer av att ha gjort dem själv, veta exakt hur mycket och vad de innehåller. Och så hade vi egenodlad potatis också!
Andra tillagningen, bilden nedan: Vi hade en potatissort med rödaktigt fint skal som vi behöll på. Men denna potatis var inte lika god som den förra, så smaken varierar förstås beroende på sort. Denna gången hade vi dem 5 ½ minut i mikron, om jag inte minns fel. De blev ännu bättre chips. Och förresten, ett tips är att torka av chipsen på en ren handduk, istället för hushållspapper, innan man vänder dem i olja och saltar dem.
 |
Chips av oskalad potatis |
Bra tips, tack!
SvaraRadera