Translate

onsdag, augusti 15, 2012

Fannys stora bönsallad

Fannys stora bönsallad
En riktigt god och nyttig sallad! Receptet kommer från en favoritkokbok:"Under
valnötsträdet". Salladen passar bra att äta till lunch med en bit gott bröd till. Eller som tillbehör till grillat eller kyckling. 
Fannys stora bönsallad
Det här behövs för 4-6 personer:
4-5 msk rostade sesamfrön
eller 30 g rostade pinjenötter
2 burkar (á 400 g) stora vita bönor, cannelonibönor eller små svarta bönor (naturligtvis går det bra med hemkokta bönor om man har det.)
1 rejäl bunt ruccolablad, sköljda
2 skalade morötter i tunna strimlor
1 röd paprika i små kuber
2 avocador i tärningar
200 g smulad chevréost
ev. lite rödvinsvinäger och god olivolja eller en god vinägrett
flingsalt och svartpeppar ur kvarn
Börja med att rosta sesamfrön eller pinjenötter i torr stekpanna, ställ åt sidan. Spola igenom burkbönor i kallt vatten i ett durkslag. Eller ta hemkokta bönor. Låt dem rinna av väl och lägg dem i en salladsskål. Skölj och eventuellt snoppa ruccolabladen, lägg ca hälften av dem i skålen. Skär morötterna i fina, mycket tunna strimlor, paprika i små kuber och avocado i fina bitar. Lägg hälften av vardera i salladsskålen och blanda om försiktigt. Sedan fler ruccolablad, kuber av avocado och morotsstrimlor. Smula över kall chevre och de sista små paprikabitarna. Toppa till sist med rostade sesamfrön eller pinjenötter. Ringla över vinäger och god olivilolja, om du vill. Salta och peppra. Eller skeda över en god vinägrett. Jag tyckte inte det behövdes olja eller vinägrett för chevreosten gav så mycket smak och lite "krämighet" åt det hela. (På min bild syns ingen avocado för den fick vi ha vid sidan om eftersom alla i familjen inte gillar avocado.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar