Translate

måndag, augusti 06, 2012

Gott med rödbetor

Rödbetor, dem kan man använda till mer än bara inläggning. Jag lägger egentligen aldrig in dem utan älskar att ugnsrosta eller koka dem och använda i sallader eller bara äta dem nybakade med fetaost eller chevréost eller västerbottenost...eller ihop med andra ugnsrostade rotfrukter. Barnen gillar också när jag gör röbetssallad, utan en massa majonäs i. Jag gör den på kokta rödbetor, eller ugnsbakade går säkert också bra. Blandar i lite hackat äpple, matyoughurt eller cremefraiche, lite socker, salt och svartpeppar. Och så liiite majonäs, ibland, om jag råkar ha det hemma, när barnen inte ser....

En annan favorit är att blanda i kokta eller ugnsrostade rödbetor i potatissallad. Gjord på färskpotatis. Men koka inte potatis och rödbetor ihop, eller testa om du vill, det skadar i varje fall inte. Rödbetor tar ca 45 minuter att koka. Man kokar dem hela med skalet på. Sen skalar man dem så fort man klarar att hålla i dem. Jag tycker det är lite enklare, och snabbare, att ugnsrosta dem. Då skalar jag dem innan och delar dem i klyftor. Har inne dem i 200 grader varm ugn i ca 30 minuter. När jag så har kokat potatis och rödbetor så skär jag dem i lagom stora bitar, lägger dem på ett stort fat (det ser snyggare ut än i en skål) häller över en vinägersås med färska örter, och/ eller strör över lite örter och  flingsalt och peppar. Ibland också hackad purjolök eller lite av de gröna stjälkarna på färsk lök, och så kan man riva på lite god ost. Till denna potatissallad kan man ha en yoghurt eller gräddfilssås. Smaksatt med exempelvis lite fransk senap, finhackat äpple, kapris eller smörgåsgurka och lite salt. Tillbehör kan vara ett gott bröd. Eller varför inte rostbiff, rökt makrill eller knaperstekt proscuito och rostade solroskärnor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar