Väldigt lättbakade goda limpor! |
Vispa ihop 1 liter kallt vatten med 50 g jäst, 2 msk rapsolja, 1,5 msk salt. Tillsätt 3 dl blandade frön t.ex solros, sesam och linfrön. Rör också i 7 dl havregryn, 2 dl grovt rågmjöl, och 18 -20 dl vetemjöl (gärna special). Arbeta degen, helst i maskin i 10 minuter. Jäs övertäckt ca 2 timmar. Dela degen i 3 delar. Platta ut dem lite och rulla ihop till avlånga limpor. Låt limporna jäsa 45 minuter och grädda dem sedan i 200 grader i 30-35 minuter. Jag brukar också ställa in en liten ugnsform längst ner i ugnen och hälla lite vatten i den så att det ångar när jag stänger ugnsluckan och ger bröden en fin knaprig yta. Men man får då också komma ihåg att släppa ut ånga någon gång efter 10-15 minuter. Vill man ha surdeg i så är det bara att ta mindre jäst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar