Translate

måndag, april 30, 2012

Hemgjord fin vaniljsås till rabarber och hallonpaj

Rabarber med hallonsås
Valborsmässoafton. Solen värmde ordentligt och inbjöd till många härliga uthomhustimmar. När magen började kurra så tände vi grillen och spontangrillade lite kryddiga korvar. Och sedan plockade vi årets första späda rabarber, det var precis så att det räckte till fyra små pajer. Hade kvar lite av den fantastiskt goda hallonsåsen som vi gjorde i går så den fick också åka med ner i pajen. Och så vårt favoritsmultäcke på sedan. Gjord på havregryn, vetemjöl, solroskärnor, socker, vaniljsocker och smör. Ibland har vi i lite hackad choklad också. Samtidigt som dottern pysslade med smulpajen så kokade jag vaniljsås efter ett recept i "Under valnötsträdet" - den fantastiska oumbärliga kokboken som jag är så glad att jag har hittat. Det var inte svårt att göra vaniljsås och den blev supergod. 
Det här behövs till 4 portioner vaniljsås:
0,5 st. vaniljstång
3 dl mellangrädde
2 äggulor
3 msk socker
2 tsk majsstärkelse
Skär upp den halva vaniljstången på längden. Lägg den och grädden i en liten kastrull. Koka upp och småkoka några minuter under lock. Lyft åt sidan och låt svalna. Tag sedan upp vanljstången, skrapa ur fröna och lägg tillbaka dem i grädden. Tllsätt äggulor och socker och maizena. Sjud krämen sakta och försiktigt under vispning, värmen måste vara svag för den får inte koka. Bara sjuda! Smaka av vaniljsåsen. Häll upp den och låt den kallna. Sååå mycket godare än köpt!
Jag måste säga att hallonsåsen jag nämnde, finns också i samma kokbok som den fina supergoda vaniljsåsen. Och vi har använt hallonsåsen även i naturell youghurt, bara blandat i någon sked till frukost och strött på lite mûssli eller flingor. Så mycket godare och nyttigare än köpt bäryoughurt! 
Tips i grilltider! Smulpaj på grillen: http://www.alltommat.se/recept/Sma-rabarberpajer-pa-grillen-11424

Hemgjord fin vaniljsås är pricken över i!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar