Translate

lördag, april 21, 2012

Egen Pesto och annat gott av Basilika

Smulgummans favoritkrydda
Varje vår sår jag basilikafrön. Brukar så dem i mars. Jag älskar basilika. Efter ca 1 månad har den blivit såhär stor. Doftar gott, smakar ljuvligt och är vacker i vita krukor i fönstret. Man skördar bladen efter hand. Bara att knipsa av blad när man vill ha. Lägga på en macka med fetaost, skivad tomat och droppa lite olivolja över. Eller några blad på pastan eller i tomatsåsen, i fiskgratängen eller pastasalladen. Eller om man har gott om basilika så kan man kosta på sig att göra en alldeles underbar pesto!  Det är något av det godaste jag vet med hemmagjord pesto på basilika. Här kommer receptet:


Pesto på basilika

6 dl färska basilikablad
2-4 vitlöksklyftor (varning, det blir starkt med 4)
lite flingsalt
1 dl solrosfrön eller pinjekärnor
1-1,5 dl god olivolja
1-1,5 dl färskriven parmesan

Kör allt, utom parmesan i en mixer till en slät massa. Men tillsätt oljan droppvis. Blanda ner  parmesanosten som du rivit fint. Eller i mortel: Lägg basilika, pinjekärnor, eller solrosfrön, vitlök och lite fliingsalt eller grovt salt  i en mortel. Stöt och rör den till en slät massa. Blanda ner nyriven parmesan och olivolja till önskad konsistens. Servera med nykokt pasta och det blir en succé i all sin enkelhet! Lite tomatsallad kan man ju ha till förstås.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar