Translate

lördag, april 21, 2012

Godare korvbröd

Polentabröd som korvbröd
Jag bakade Minibaguetter med polenta efter ett recept som jag en gång skrivit av från Tina Nordströms bok: "Jätte gott Tina". . I receptet står det Polentamjöl, men jag hade bara polentagryn hemma så jag använde det. Fick ta mindre vetemjöl, annars gjorde jag precis som i  originalreceptet. Det blev ett speciellt bröd med "crunch" i och mera matigt än vanliga korvbröd. Smaken av polenta gjorde det också ovanligt. Jag har aldrig ätit ett sådant bröd innan. Barnen tyckte om det direkt. Jag frös in bröd, och plockade fram dem en kväll när vi skulle ha korv. Då hände något! Mums, vad gott det var med en kryddig korv i! Dessa bröd är perfekta som korvbröd, det tyckte vi alla! Så i fortsättningen kommer jag att baka detta istället för det vanliga tråkiga korvbrödet. Lättbakat var det också. Här kommer mitt omgjorda recept:

1/4 paket jäst
5 dl vatten
10-11 dl vetemjöl
1 msk salt
0,5 dl olivolja (rapsolja går säkert också bra:)
4 dl polentagryn
Blanda jäst, kallt vatten och mjöl  och polentagryn i en matberedare eller bunke. Bearbeta degen i 10-15 minuter (längre tid om du gör det för hand). Häll i salt och bearbeta igen ca 5 minuter. Låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur, eller i kylskåp över natten. Lägg upp degen på ett bakbord och dela i två delar och knåda dem till stora bullar. Låt dem vila i 5 minuter. Dela varje bulle i 6-8 bitar beroende på hur stora bröd du vill ha. Rulla och forma dem till små avlånga bröd. Låt dem jäsa ytterligare 1 timmer under plastfolie eller en fuktig bakduk. Sätt ugnsvärmen på 225 grader. Ha en ugnstålig form eller plåt nederst i ugnen. Ställ in plåten med bröd i mitten och häll lite vatten på den heta formen eller plåten underst. Detta ger brödet en frasig skorpa. Öppna ugnsluckan en gång under gräddningen för att släppa ut ånga. Baka bröden i 10-12 minuter. Det ska få fin färg.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar