Polentabröd som korvbröd |
1/4 paket jäst
5 dl vatten
10-11 dl vetemjöl
1 msk salt
0,5 dl olivolja (rapsolja går säkert också bra:)
4 dl polentagryn
Blanda jäst, kallt vatten och mjöl och polentagryn i en matberedare eller bunke. Bearbeta degen i 10-15 minuter (längre tid om du gör det för hand). Häll i salt och bearbeta igen ca 5 minuter. Låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur, eller i kylskåp över natten. Lägg upp degen på ett bakbord och dela i två delar och knåda dem till stora bullar. Låt dem vila i 5 minuter. Dela varje bulle i 6-8 bitar beroende på hur stora bröd du vill ha. Rulla och forma dem till små avlånga bröd. Låt dem jäsa ytterligare 1 timmer under plastfolie eller en fuktig bakduk. Sätt ugnsvärmen på 225 grader. Ha en ugnstålig form eller plåt nederst i ugnen. Ställ in plåten med bröd i mitten och häll lite vatten på den heta formen eller plåten underst. Detta ger brödet en frasig skorpa. Öppna ugnsluckan en gång under gräddningen för att släppa ut ånga. Baka bröden i 10-12 minuter. Det ska få fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar