Translate

tisdag, april 10, 2012

Hembakat sesamknäckebröd

Jag har provat att baka knäckebröd innan, men det har inte blivit så knaprigt, även om det blivit gott. Detta recept från boken "Ekologiska smaker" av Henrik Arkåsen gav ett gott och bra knaprigt knäckebröd - precis som det ska vara! Mums vad gott både nybakat och dagen efter...får se hur länge det räcker nu. Jag kommer i varje fall vilja äta av det varje dag. Det blev 10 bröd, men det beror ju såklart på hur stora man gör dem. Jag kommer att göra dem så stora så att de precis får plats på plåten nästa gång, för det tog så´n himla tid att grädda dem. ca 7-8 minuter för varje brödkaka, det blev en gräddningstid på över en timme, och jag råkade bränna två av de sista bröden för jag orkade inte stanna kvar vid spisen. Man måste ha koll, det tar olika lång tid beroende på hur tunnt man har lyckats kavla. Och så är det bra om man har kavlat dem så jämnt som möjligt, annars riskerar de att bli brända på de tunnare delarna innan de blir klara på de tjockare. Och för att de ska bli knapriga måste de gräddas väl - de ska få lite färg och de får lov att bli lite brända i kanterna.


Sesamknäckebröd
Portioner: ca 10 brödkakor. Tid: ca 2 timmar.
5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
5 dl vetemjöl
8 dl rågmjöl
1-2 dl mjöl till utbakningen
1-2 dl sesamfrön
Gör såhär: Värm vattnet tills det blir fingerljummet. Lös upp jästen i vattnet i en bunke eller assistent/matberedare. Tillsätt salt och båda mjölsorterna - men ta inte allt mjöl på en gång. Du får se så att degen blir lagom fast, inte stenhård och inte kletig. Knåda degen ett tag. Jäs den sedan i 1 timma under duk.
Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut den jästa degen på bakbordet som du har mjölat lite. Dela degen i lagom stora bitar. (När du har kavlat ut en bit så ser du om det är lagom storlek för dej, men enligt receptet ska det vara 12 bitar.) Kavla ut till tunna kakor, gärna med en naggkavel (gissar att det heter så). Innan du kavlat färdigt bitarna så strör du på sesamfrön så mycket du själv vill och kavlar in fröna. Jag strödde även på lite flingsalt på de sista kakorna för jag tycker det är gott med lite flingsalt på bröd. Grädda på bakpappersklädd plåt ca 7 minuter, men håll koll de sista minutrarna och glöm för allt i världen inte bort dem. Ställ timern såklart. Låt dem svalna på galler utan bakduk. Jag bakade ut nästa kaka medans jag gräddade en kaka, men det gick fort att baka ut, så det blev endel dö-tid...men man kan sitta vid spisen och läsa en bok eller något :) Detta knäcke kommer jag att baka igen och igen och igen, när jag känner att jag har tid eller behöver lite terapi  - för att baka är som terapi för själen vill jag lova! Så kommer jag säkert att ändra lite i receptet ibland, prova med solrosfrön och linfrön t.ex. och säkert örtkryddor med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar