Translate

söndag, april 15, 2012

Fröiga goda brödpinnar

Fröiga brödpinnar
Dessa brödpinnar, liknande Grissini, brukar jag baka och ha i frysen att plocka fram till sallader och soppor bland annat. De är omtyckta av alla i familjen. Bra att ha med på utflykt och som mellanmål också. Receptet kommer från en bakbok som jag varmt kan rekommendera för alla som gillar att baka bröd, särskilt med surdeg. "Bröd från Brunkebergs bageri" av Heléne Johansson.


500 g vatten
15 g jäst (det låter lite, men det ska vara så)
600 g vetemjöl (kan byta ut endel av det mot dinkel)
150 g fint rågmjöl
30 g rumstempererat smör
15 g honung
20 g havssalt
frön, kärnor, gryn, mjöl, kryddor, flingsalt eller ost till topping

Blanda alla ingredienser utom salt. Arbeta degen i hushållsmaskin i ca 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken 30 minuter. Dela sedan degen i tre delar. Rulla den i 50 cm  långa rullar och skär varje rulle i 20 bitar. Rulla bitarna till pinnar (smala som ett finger ungefär), pensla dem med lite vatten och rulla dem i topping. Annars kan man pensla med vatten och strö på topping när de ligger på plåten om man föredrar det. Lägg pinnarna med 2-3 cm mellanrum på bakpapperstäckt plåt. Låt dem jäsa i 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i 10-12 minuter. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna i rumstemperatur. Förvara pinnarna torrt och mörkt. Eller frys dem, det brukar i varje fall jag göra. Jag har aldrig testat att låta dem torka, som det står i receptet. Men kanske blir de mer knapriga då och inte lite sega som mina blir. Men jag gillar när det har lite tuggmotstånd.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar