Fröiga brödpinnar |
500 g vatten
15 g jäst (det låter lite, men det ska vara så)
600 g vetemjöl (kan byta ut endel av det mot dinkel)
150 g fint rågmjöl
30 g rumstempererat smör
15 g honung
20 g havssalt
frön, kärnor, gryn, mjöl, kryddor, flingsalt eller ost till topping
Blanda alla ingredienser utom salt. Arbeta degen i hushållsmaskin i ca 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken 30 minuter. Dela sedan degen i tre delar. Rulla den i 50 cm långa rullar och skär varje rulle i 20 bitar. Rulla bitarna till pinnar (smala som ett finger ungefär), pensla dem med lite vatten och rulla dem i topping. Annars kan man pensla med vatten och strö på topping när de ligger på plåten om man föredrar det. Lägg pinnarna med 2-3 cm mellanrum på bakpapperstäckt plåt. Låt dem jäsa i 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i 10-12 minuter. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna i rumstemperatur. Förvara pinnarna torrt och mörkt. Eller frys dem, det brukar i varje fall jag göra. Jag har aldrig testat att låta dem torka, som det står i receptet. Men kanske blir de mer knapriga då och inte lite sega som mina blir. Men jag gillar när det har lite tuggmotstånd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar