Translate

torsdag, april 05, 2012

Gammaldags lättbakad kaka

Denna kaka hittade jag i "Sommar med Ernst"boken. Den såg så härligt gammaldags och god ut så jag tänkte att jag måste testa den. Påminde om något som min gamla svärmor bakat och bjudit på i sitt gamla lantliga kök med tickande väggur och broderad duk på bordet och katten som ligger i köksfönstret och  spanar ut...Enligt Ernst är detta ett gammalt värmländskt recept och den heter "Bunkakaka", vad nu det kan betyda?. En regnig dag så bakade jag i alla fall denna kaka och vi bjöd in svärmor. Det blev ett litet trevligt avbrott, och både familjen och svärmor uppskattade kakan och fikastunden.


Gammaldags lättbakad kaka

ca 10 bitar (En rund springform)
smör
ströbröd
Fyllning:
300 g rabarber, eller ett par äpplen som blev mitt alternativ
0,5 dl strösocker
2 tsk kanel
Smet:
6 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk stötta kardemummakärnor eller lika mycket vaniljsocker som fick bli mitt alternativ
100 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl pärlsocker
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa en kak- eller springform. Skär rabarbern eller äpplena i 2-3 cm bitar/klyftor.
Vänd rabarbern eller äppleklyftorna i socker och kanel. Blanda mjöl, bakpulver, socker, kardemumma i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Slå på mjölken och värm tills vätskan blir fingerljummen (37 grader). Tillsätt vätskan i mjölblandningen och rör ihop till en ganska fast smet. Häll i formen. Tryck ner rabarberbitarna eller äpplebitarna och strö över så mycket pärlsocker du tycker är lagom. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter eller tills kakan fått fin färg. (Jag kände med en sticka.) Ernst tipsar om att man kan använda denna som tårtbotten om man hoppar över fyllningen. Och man kan även baka den med plommon. Kakan blev god med vaniljsocker istället för kardemumma, men jag föredrar nog kardemumma för det är en favoritkrydda för mej:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar