Gammaldags lättbakad kaka
ca 10 bitar (En rund springform)
smör
ströbröd
Fyllning:
300 g rabarber, eller ett par äpplen som blev mitt alternativ
0,5 dl strösocker
2 tsk kanel
Smet:
6 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk stötta kardemummakärnor eller lika mycket vaniljsocker som fick bli mitt alternativ
100 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl pärlsocker
Sätt ugnen på 175 graderSmörj och bröa en kak- eller springform. Skär rabarbern eller äpplena i 2-3 cm bitar/klyftor.
Vänd rabarbern eller äppleklyftorna i socker och kanel. Blanda mjöl, bakpulver, socker, kardemumma i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Slå på mjölken och värm tills vätskan blir fingerljummen (37 grader). Tillsätt vätskan i mjölblandningen och rör ihop till en ganska fast smet. Häll i formen. Tryck ner rabarberbitarna eller äpplebitarna och strö över så mycket pärlsocker du tycker är lagom. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter eller tills kakan fått fin färg. (Jag kände med en sticka.) Ernst tipsar om att man kan använda denna som tårtbotten om man hoppar över fyllningen. Och man kan även baka den med plommon. Kakan blev god med vaniljsocker istället för kardemumma, men jag föredrar nog kardemumma för det är en favoritkrydda för mej:)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar