Translate

lördag, april 28, 2012

Brunkebergs goda dill och ostbröd

Ljust surdegsbröd med dill och ostsmak
Till vår räkstuvningsfyllda ugnsomellet bakade jag ett dilldoftande bröd som passar fint till skaldjur. Receptet tog jag från min favoritbrödbok "Bröd från Brunkebergs bageri" av Helene Johansson.
Hon kallar det "Dillabröd". Det ska vara durummjöl i, men jag hade inget hemma men tog däremot lite dinkelmjöl istället. Sen hade jag i lite rapsolja också, och hade inte riktigt lika mycket surdeg. Men jag tror det funkar att baka detta bröd även utan surdeg om man vill, bara att ta mer jäst då. 50 g skulle jag tro att man behöver ha till en sats. Här kommer receptet som jag varmt kan rekommendera, speciellt om man ska ha det till en skaldjursätt.

Dillabröd (ca 30 kuvertbröd eller 9 baguetter)
500 g vatten
300 g rågsurdeg
15 g jäst
600 g vetemjöl med hög proteinhalt
150 g durumjöl, eller dinkelmjöl som jag valde
20 g brödsirap
15 g havsalt, men jag tog 1 msk vanligt salt
50 g hackad dill
100 g riven ost, jag valde Västerbotten
(2-3 msk rapsolja hade jag också i)

Blanda alla ingredienser utom saltet, dillen och osten. Arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Tillsätt osten och dillen och arbeta in den i degen. Låt degen vila i 30 minuter. Forma sedan degen till den sortens bröd du vill ha. Jag gjorde baguetter. Lägg bröden på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa i 1-1½ timma i rumstemperatur eller i kylen över natten. Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en tom plåt eller ugnsform på nedersta falsen. Mjöla och snitta eventuellt bröden med en vass kniv. Ställ in dem i ugnen och och häll lite vatten på den förvärmda plåten eller ugnsformen längst ned. Grädda i 12-15 minuter. Låt bröden svalna på galler.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar