Translate

torsdag, mars 08, 2012

Lättbakat och gott vardagsbröd med råg utan surdeg

Jag hade gjort slut på min surdeg så jag testade att baka bröd utan surdeg denna gången. Receptet kommer från Saltå Kvarn. Jag tog mindre sirap i, men tyckte ändå den blev lite för söt för min smak. Skulle tro att om man tar så mycket sirap  som det ska vara enligt receptet så blir brödet i klass med förr i tidens sötlimpa (eller finns den kvar fortfarande?) Inget som jag brukat äta så jag har inte koll.....Så nästa gång tar jag bara ½ dl sirap. 

Här följer receptet som räcker till två riktigt stora limpor: 

Gör detta på förmiddagen, det kallas skållning:
9 dl grovt rågmjöl
1 liter vatten
Koka upp vatten och häll det över mjölet i bunken. Rör om noga och täck sedan över. Låt stå i 6 timmar.
Gör detta på eftermiddagen:
100 g jäst
1 dl ljummet vatten
1 msk salt
1,5 dl mörk sirap enligt originalreceptet, men jag föredrar 0,5-1 dl
1,5 liter vetemjöl (special enligt recept, men det går bra med vanligt)
Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten. Tillsätt salt och brödsirap. Arbeta ihop med skållade rågmjölet med jästblandningen och nästan allt vetemjöl. (Jag fick ta allt men lite ska tydligen sparas till utbakningen..) Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter. Baka ut degen till två fina limpor. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt och låt jäsa övertäckta i 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Grädda bröden långt ner i ugnen ca 50 minuter. Innertemperaturen ska vara ca 98 grader när det är färdiggräddat. Jag fick sätta in en plåt över brödet för det höll på att bli bränt.

Degen blev lite lös men den gick bra att baka ut med mycket mjöl. Eventuellt kan man ju tillsätta mer mjöl i degen vid beredningen. Men hellre för lite än för mycket, tycker jag. Annars kan det bli torrt bröd.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar