Translate

tisdag, mars 06, 2012

Smulgummans smuliga müssli

Jag gör alltid våran egen müssli som jag rostar i ugnen. Brukar smaksätta den lite olika från gång till gång. Denna gången blev det med kanel. Annars kan det vara riven kokos som får rosta med en kort stund på slutet. Väljer också olika sorters torkad frukt som t.ex aprikoser som jag hackar, eller gula russin, eller tranbär eller torkade blåbär. Här kommer receptet på en stor sats som jag alltid gör, den räcker till min familj på 5 personer i ca 2 veckor. Sen är det ju alltid trevligt att fylla hemgjord müssli på en vacker burk och ge bort....
Smulgummans smuliga müssli: 
9 dl havregryn 
7 dl råg eller dinkel-flingor 
2 dl hackad mandel
2 dl solroskärnor 
1 dl hela eller krossade linfrön eller hela sesamfrön 
3 msk råsocker 
2 msk malen kanel
2,5 dl vatten eller t.ex äpplejuice
 3 msk rapsolja eller annan neutral olja 
1,5-2 dl torkad frukt t.ex russin och tranbär
Sätt ugnen på 200 grader. Tag fram en ugnsplåt med höga kanter. Blanda alla torra ingredienser i ugnsplåten, men vänta med den torkade frukten. Vispa sedan ihop vatten och olja och häll blandningen över müsslin och knåda alltihop så det blir klumpar. Annars räcker det att blanda med en slev, om man föredrar müssli utan stora smulor. (Stora smulor ger müsslin mer tuggmotstånd.) Sätt in plåten med müsslin i ugnen och rosta i 10 minuter. Tag ut och rör om. In igen och rosta 10 minuter till. Tag ut och rör om. In igen och stäng av värmen och låt müsslin torka på eftervärmen. När du tagit ut den och tycker att den är färdigrostad så låt de svalna innan du blandar i torkad frukt. Häll sedan upp på burk.
Mûssli med jordubbar piggar upp till frukost!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar