Translate

måndag, februari 27, 2012

Surdegsbröd med skållat havre

Surdegsbröd med havre

Detta bröd har jag bakat många gånger, och det blir alltid bra. Likaväl som formbröd, limpor eller frallor. Receptet kommer från boken: Bröd från Brunkebergs bageri" av Heléne Johansson. En bakbok som jag varmt kan rekomendera för såväl nybörjare som mer vana bagare som vill baka med surdeg. Detta är barnens favoritbröd!
Steg 1. Skållning: 350 g (3,5 dl) vatten, 150 g havregryn eller havrekross, 60 g (1dl) linfrön.
Koka upp vattnet och häll det över havregryn och linfrön i en bunke. Rör om till en gröt, täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur några timmar, eller över natten.
Steg 2. Skållningen från steg 1, 450 g vatten, 300 g rågsurdeg, 25 g jäst, 750 g vetemjöl (gärna special), 100 g grovt rågmjöl, 25 g honung eller sirap, 25 g salt, havregryn till topping.
Blanda skållningen med övriga ingredienser, utom saltet. Jag börjar alltid med att röra ut jästen i lite av vattnet, innan jag tar resten. Arbeta sedan degen i hushållsmaskin 10 minuter. (För hand måste den arbetas dubbelt så länge.) Tillsätt salt och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken 30 minuter. Dela sedan degen i tre delar om du vill baka limpor. Annars rullar du frallor. Jag fick ut 29 frallor. Själv tycker jag nog att limpor blir godast, men barnen vill ha frallor ibland. Väljer du limpor så är det bara att forma dem till runda fina limpor. Doppa dem i havregryn. Låt dem jäsa i 1½ timme i rumstemperatur eller i över natten i kylen. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en tom form eller plåt på nedersta falsen. Lägg försiktigt över bröden på plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp vatten i den varma formen på botten. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader för limpor och 225 grader för frallor. Släpp ut ånga efter en stund, ca 20 minuter om det är limpor. Grädda limpor i ca 35 minuter, eller tills brödens temperatur är ca 98 grader. Frallor ska gräddas ca 12 minuter. Låt bröden svalna på galler. Jag har provat att rosta havregrynen innan jag använde dem i brödet, men jag tyckte inte det gjorde någon större skillnad. Inte så att det var värt besväret i varje fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar