Surdegsbröd med havre |
Detta bröd har jag bakat många gånger, och det blir alltid bra. Likaväl som formbröd, limpor eller frallor. Receptet kommer från boken: Bröd från Brunkebergs bageri" av Heléne Johansson. En bakbok som jag varmt kan rekomendera för såväl nybörjare som mer vana bagare som vill baka med surdeg. Detta är barnens favoritbröd!
Steg 1. Skållning: 350 g (3,5 dl)
vatten, 150 g havregryn eller havrekross, 60 g (1dl) linfrön.
Koka upp vattnet och häll det över
havregryn och linfrön i en bunke. Rör om till en gröt, täck med
plastfolie och låt stå i rumstemperatur några timmar, eller över
natten.
Steg 2. Skållningen från steg 1, 450
g vatten, 300 g rågsurdeg, 25 g jäst, 750 g vetemjöl (gärna
special), 100 g grovt rågmjöl, 25 g honung eller sirap, 25 g salt,
havregryn till topping.
Blanda skållningen med övriga
ingredienser, utom saltet. Jag börjar alltid med att röra ut jästen
i lite av vattnet, innan jag tar resten. Arbeta sedan degen i
hushållsmaskin 10 minuter. (För hand måste den arbetas dubbelt så
länge.) Tillsätt salt och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken 30 minuter.
Dela sedan degen i tre delar om du vill baka limpor. Annars rullar du
frallor. Jag fick ut 29 frallor. Själv tycker jag nog att limpor
blir godast, men barnen vill ha frallor ibland. Väljer du limpor så
är det bara att forma dem till runda fina limpor. Doppa dem i
havregryn. Låt dem jäsa i 1½ timme i rumstemperatur eller i över
natten i kylen. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in
en tom form eller plåt på nedersta falsen. Lägg försiktigt över
bröden på plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i
ugnen och häll genast en kopp vatten i den varma formen på botten.
Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader för limpor
och 225 grader för frallor. Släpp ut ånga efter en stund, ca 20
minuter om det är limpor. Grädda limpor i ca 35 minuter, eller
tills brödens temperatur är ca 98 grader. Frallor ska gräddas ca
12 minuter. Låt bröden svalna på galler. Jag har provat att rosta havregrynen
innan jag använde dem i brödet, men jag tyckte inte det gjorde någon
större skillnad. Inte så att det var värt besväret i varje fall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar