Har lånat en bakbok på biblioteket: "Surdegsbröd" av Martin Johansson. Testade att baka russin och solrosbrödet som ni ser resultatet av ovan. Jag lät degen jäsa i kyl över natten, det blir liksom lite godare då. Och så är det så gott att få nybakat till frukost, eller mellanmål...beroende på hur tidigt man orkar komma igång. Receptet kommer här:
Dag 1, kväll blandar man ihop:
100g (1 dl) surdegsgrund med 300g (3 dl) ljummet vatten och 180 g (3 dl) rågmjöl. Täck detta med plastfolie och låt stå varmt till nästa dag. Gärna där det är 23-24 grader varmt. (Jag gjorde detta på morgonen och lät det stå till kvällen.)Sedan blandar man till skållning 200g (2,5 dl) rågkross och 300g (3 dl) kokhett vatten i en bunke som man också täcker med plastfolie. Som får stå lika länge. Dag 2 på morgonen när man vaknat till så blandar man dessa ingredienser, i en assistent, om man har: Surdegen och skållningen från gårdagen, 450g (4,5 dl) vatten (kallt eller ljummet),450g (7,5 dl) vetemjöl special, 350g (6dl) rågmjöl, 75 g (1 dl) hela linfrön, 100g (1,5 dl) solroskärnor, 20 g (1 msk) salt, 150 g (2 dl) russin. Jag blötlade russinen i kallt vatten samtidigt som jag gjorde skållningen, men det är beroende på hur man vill ha det. Russinen syns och märks mer i brödet om de inte är blötlagda innan. En annan sak jag gjorde var att tillsätta lite jäst (ca 15 g)för säkerhets skull. Och använder man jäst så ska den först röras ut i lite av vattnet. Kör allt i 8 minuter. Häll sedan i russinen och kör ytterligare 2 minuter. Jag väntar med saltet och lägger i det samtidigt som russinen som vissa bagarmästare säger att man ska göra. (Vänta med saltet alltså.)
Täck nu bunken och låt jäsa gärna 3-4 timmar eller i kylen över natten. Degen ska uppnå dubbel storlek. Och när den har jäst klart så fyller man två smorda formar (1½ liter) med ungefär 2/3 delar deg. Degen är kletig om man inte har tagit i lite mer mjöl som jag gjorde. Men det är bara att sleva i degen i formarna, så slipper man baka ut. Strö på lite solroskärnor eller rågmjöl.Täck med handduk. Låt jäsa tills den rest sig några centimeter. Ca 1-2 timmar kan det ta. Sätt ugnen på 275 grader i god tid. Sedan är det bara att grädda dem. Då gör jag som så att jag har en liten gjutjärnsform i botten på ugnen som jag slänger i lite vatten i när jag satt in brödet, det gör att det ångar och brödet får en knaprig fin skorpa. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Grädda bröden ytterligare 55-60 minuter. Innertemperaturen ska nå 98 grader. Ser brödet ut att bli för mörkt så sätt in en tom plåt över. Ta ut bröden och låt dem svalna på galler. Låt dem vila till nästa morgon eller åtminstone några timmar om du orkar stå emot att smaka direkt. Linda in bröden i handduk.Detta blev ett ganska gott, syrligt vardagsbröd. Gott med ost på!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar