Translate

måndag, januari 02, 2012

Fröiga kex med sälta



Fröiga kex
Dessa fröiga goda kex hittade jag recept på i "Under valnötsträdet" av Anna & Fanny Bergenström. Denna härliga kokbok som jag hittade på biblioteket, igen, jag hade haft den hemma förut och jag borde köpa boken till min kokboksamling. Man blir så inspirerad av att bläddra i denna fina kokbok med underbara bilder och fantastiska recept på allt från soppor till grytor, bröd, teer, kakor, och glass. En "måste ha" kokbok, helt klart! Till nyår bakade vi de goda frökexen, inte alls krångligt och de blev både fina och goda.
Till ca 80 kex:
3 dl ljummet vatten
4 msk olivolja 
25 g jäst 
1 tsk salt + 1 msk socker
3 dl grahamsmjöl 
1 dl grovt rågmjöl (men det går bra med fint) 
3 dl vetemjöl blandat med 1 tsk bakpulver 
1 äggvita till pensling 
4-5 msk olika fröer som t.ex sesamfrön, solrosfrön och linfrön, ihopblandade.
Så här gör man: Blanda ljummet vatten och olja. Smula ner jästen i en bunke och strö över salt och socker och häll på lite av det ljumma vattnet. Rör ut jästen, häll på resten av vattnet och tillsätt allt mjöl. Arbeta samman till en smidig deg och låt jäsa till ungefär dubbel storlek ca 1 timme. Häll ut den jästa degen på mjölat bakbord. Knåda igenom den med lätta tag. Dela upp i tre delar. Kavla ut varje bit riktigt tunt. Skär ut fyrkantiga kex eller ta ut rundlar. Lägg efter hand på bakplåtspapper och nagga med en gaffel. (jag tror vi glömde nagga.) Pensla med uppvispad äggvita och strö över blandade frön. Grädda kexen mitt i ugnen ca 10-12 minuter i 200 grader. Låt dem svalna på plåten. Tips! Strö lite flingsalt på kexen innan ni penslar dem så blir de lite saltare och ännu godare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar