Detta solros och tranbärsbröd från Helene Johanssons bok: "Bröd från Brunkenbergs bageri", är riktigt gott och mättande. Det blir inte torrt och tråkigt som endel grova bröd kan bli. Lätt att baka är det med, man behöver inte knåda! Brödet mår bra av att mogna och har en god hållbarhet, står det i boken.
Ingedienser till två formbröd: Steg 1, blötläggning:
250 g vatten
375 g solroskärnor
30 g linfrön
30 g klippt råg (rågkross)
30 g sesamfrön
100 g torkade aprikoser.
Steg 2:
Blötlagda aprikoser från steg 1
blötlagda kärnor från steg 1
400 g vatten (kallt)
100 g rågsurdeg
40 g jäst
600 g vetemjöl
200 g fint rågmjöl
75 g mörk sirap (räcker) eller 100 g enligt receptet
25 g salt (gärna havssalt)
50 g torkade tranbär, russin kan också gå bra
havreflingor eller rågmjöl till topping.
Gör såhär:Steg 1: Blanda samtliga ingredienser, utom aprikoserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar. Lägg aprikoserna i en annan bunke och häll på vatten så att det täcker. Låt stå i minst 6 timmar.
Steg 2: Låt aprikoserna rinna av i ett durkslag. Blanda de blötlagda kärnorna och fröerna med övriga ingredienser, utom tranbären och aprikoserna. Arbeta degen i 10 minuter i hushållsmaskin, eller minst dubbelt så länge med redskap i bunke. Detta är en riktigt kladdig deg. Tillsätt tranbären och de avrunna aprikoserna. Arbeta in dem i degen. Låt degen vila i bunke i 30 minuter.
Dela degen och lägg den i två smorda brödformar. strö på havreflingor eller rågmjöl. Låt jäsa övertäckta i rumstemperatur i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in bröden i den uppvärmda ugnen och sänk värmen till 175 grader. Grädda bröden i drygt 1 timme eller tills brödens innertemperatur är 98 grader. Stjälp ut bröden ur formarna och låt svalna på galler. Lägg plastfolie om bröden och låt dem mogna en dag innan du skär upp, om du kan vänta så länge. Jag virade in mina brödlimpor i handdukar, det gick lika bra. OBS! Detta bröd är mycket godare än vad bilden visar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar