Det blev inte så mycket pepparkakor bakade innan jul. Och de vi hade bakat i tid gick åt snabbt, så vi fick baka några till på själva julafton. För ingen julafton utan Fru Johanssons pepparkakor! De är så knapriga, goda (och lättbakade), precis som pepparkakor ska vara. Och inte smöriga och nästan mjuka som endel är. Här kommer receptet som är från min svärmor, Margit Johanssons, föräldrahem.
Gammaldags bruna pepparkakor
Ingredienser:
¼ dl sirap
2,5 hg socker
125 g smör
1,5 dl grädde
3 tsk nejlikor
3 tsk ingefära
4 tsk kanel (jag tar rågade för jag gillar kanel)
3 tsk bikarbonat
1 tsk kardemumma enligt recept, men jag tar 2 tsk för jag gillar kardemumma också
knappt 6 hg vetemjöl (man ska spara lite till utbakningen)
Alla ingredienser blandas. Enklast med elvisp. Jag brukar börja med grädde, sirap, socker och kryddor. Sen tar jag i vetemjöl tills det blir en smulig deg, och tillsätter då smöret, sedan resten av mjölet. Och man ska inte blanda för noga för då blir degen svårbakad. Den kan gärna vara lite ”marmorerad”. Sedan måste degen vila i kylskåp minst ett dygn. Och när man bakat ut dem så gräddas de i 175 grader varm ugn ca 7 minuter.
Tips! Frys in degen inrullad i smörgåspapper eller plastfolie. (Som en tjock rulle, eller gör ett par rullar.) Sen är det bara att ta fram och skära tunna skivor och grädda. Jag ska testa detta i år! Men vi bakar förståss på riktigt vis också, det är ju ett så mysigt familjepyssel!
Av alla de tiotals pepparkaksrecept som jag läste igenom, valde jag just ditt recept! Lade till 1 tsk pomerans, men annars följde jag ditt recept. Degen smakar riktigt gott och den första plåten är nu i ugnen! Tack för receptet och god jul!
SvaraRadera