Translate

söndag, december 18, 2011

Goda frikadeller (vegetariskt alternativ till köttbullar)


Vegetariska frikadeller


Detta är det bästa receptet jag har testat på vegetariska "kött"-bullar. En favorit både hos vegetarianerna och köttätarna i familjen! Gjorde dem idag och frös in till jul, då har jag självklart kryddat med kryddpeppar. Grundreceptet tror jag kommer från Coops Mersmak-tidning. Men jag har gjort om det lite. Ingredienser till dessa:

 50 g malda sötmandlar  
50 g mixade solroskärnor  
1,5 dl ströbröd (gärna av fullkorn från Wasa) 
2 msk riven gul lök 
3/4 tsk salt 
1 krm svartpeppar eller kryddpeppar 
3 ägg 
2 msk vatten 
Till kokning: 1 liter vatten med 2 grönsaksbuljongtärningar, eller lite salt. 

Så här gör man: Blanda samtliga ingredienser, det går bra att mixa allt med en stavmixer. Forma till små bollar (mindre än vanliga köttbullar för de sväller. Koka upp vatten och buljong. Låt bollarna småkoka i 6-8 minuter i buljongen. Ta upp bollarna med hålslev, låt rinna av i ett durkslag och stek dem sedan i smör i 2-3 minuter, så de får fin färg. Ni kommer att bli överraskat förtjusta kan jag nästan lova! De är inte så krångliga att göra som det kan verka. Ett tips är att smaksätta frikadellsmeten med 1½ dl smakrik ost som t.ex cheddar eller herrgård som man först river fint. Eller med någon god örtkrydda och vitlök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar