Translate

lördag, december 17, 2011

Fiskburgare hur lätt som helst



Jag är förskräckligt förkyld idag, men man måste ju ändå fixa mat. I alla fall till familjen. Fisk hade jag i frysen och det fick bli familjens fiskfavorit - fiskburgare!
Grundreceptet till dessa fantastiska fiskburgare kommer från kokboken "Kärlek, oliver och timjan". Där har de enbart lax i burgarna, men jag brukar variera och ofta ha både vit fisk och lax. Det bästa med dessa fiskburgare är att man kokar fisken först. Det ger en mycket mer lätthanterad fiskfärs och man behöver inte vara orolig att det inte blir riktigt genomstekt. De är helt enkelt klara när de har fin färg. Till burgarna gjorde jag en kall sås av 2 dl turkiskt youghurt och 1 dl sweetchilisås och saften från 0,5 lime. Den är god!

Ingredienser till 10 små fiskburgare:
400 g sejfilé eller annan vit fisk 
200 g laxfilé (Eller så blandar man som man vill, alternativt har bara en sorts fisk.)
 1 liter vatten + 1 tsk salt,
 ev. 2 hackade schalottenlökar
4 msk ströbröd
1 medelstort ägg

 0,5 tsk salt, lite vit eller svartpeppar, ev. 4 msk hummerfond, smör + olja till stekning.
 Gör såhär: Koka upp vatten och salt. Lägg i fisken skuren i kuber och sjud på svag värme under lock tills fisken är precis genomkokt. Häll bort kokspadet och låt fisken svalna. Mosa fisken med en gaffel i en skål, använd inte matberedare som kan göra fisken seg. Blanda i hackad lök, ströbröd, ägg, salt, peppar och ev. hummerfond. Allt ska bli som en lite grov smet. Forma biffar och stek till fin färg. (ca 3 minuter per sida.) Klart! Så lätt och så gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar