Translate

tisdag, december 13, 2011

Finaste godaste lussebullarna


Årets absolut godaste och kanske finaste lussebullar bakade barnen idag! Var jag fått detta recept ifrån vet jag tyvärr inte. Men det blir helt klart godast bullar av denna deg. Det bästa är att använda rumstempererat smör i degen istället för smält smör som är vanligast, i varje fall om man bakar i maskin. Smöret fördelas på ett annat sätt och ger en smidigare deg och luftigare bullar.

Tid: 1 timma + 50 minuter.


Ingredienser: 
1 msk kardemummakärnor, malda eller stötta
3 dl mjölk (som tydligen helst ska vara 3 procentig, men jag har alltid mellanmjölk)
50 g jäst 
1-1,5 dl strösocker
 0,5 tsk salt
 150 g mjukt smör 
1 ägg 
saffran 1-2 påsar, om man vill 
ca 9 dl vetemjöl special

 Gör såhär: Värm de malda kardemummakärnorna med mjölken, men det får inte vara över 37 grader varmt när du häller det i bunken. Smula jästen i bunken och blanda ut den med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Tillsätt eventuellt saffranet och lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jag kör den i assistenten minst 5 minuter, kanske 10 minuter. För hand ska den knådas längre. Jäs degen under bakduk i buken 1 timme. (den ska bli dubbelt så stor.). Stjälp upp degen på mjölat bakbord och baka ut önskade bullar. Låt dem sedan jäsa på en bakpappersklädd bakplåt i 30 minuter. Sedan in i ugnen i 200 grader i 5-10 minuter, håll koll och ta ut dem när de har fått fin färg! Med denna deg har jag aldrig fått torra bullar. De blir så mjuka, luftiga och goda! Nu räknade jag inte hur många lussebullar det blev, men det var två plåtar i varje fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar