Translate

måndag, december 12, 2011

Finsk kålrotslåda


Foto: Iza

Till julbordet hörde alltid olika finska "lådor" när jag växte upp. Det var morotslåda, kålrotslåda och leverlåda. Jag tyckte bara om kålrotslådan. I år ska vi ha den igen. Jag har växlat lite och emellanåt haft någon annan rotfruktsgratäng.
Receptet kommer från Rutiga kokboken, Ica bokförlag 1980.
1 Kålrot på ca 800 g skäres i små bitar och kokas i lättsaltat vatten. När de kokats mjuka ska de passeras genom en purépress. Och 0,5 dl ströbröd ska svälla i 1 dl grädde och sedan tillsättas i kålrotspurén. Sedan tillsättes också 1 tsk salt och 2 ägg. Om man vill kan man också tillsätta muskotnöt 0,5 tsk. Häll kålrotsmoset i en smörad form. Klicka lite smör över och strö på lite ströbröd. Grädda i 175 grader varm ugn ca 45 minuter. Tills lådan har fått lite fin färg. Denna kålrotslåda är god framförallt till julkorven. Och vill man ha mortotslåda så byter man bara ut kålroten mot 6-7 medelstora morötter. Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Du missade det viktigaste ... byt ut muskoten mot kanel ... Kålrot och kanel är en smakupplevelse.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! Använder inte muskot men kan tänka mej prova med kanel:)

    SvaraRadera