
Jodå, nu har jag kommit igång med förberedelser till julbordet. I dag blev det köttbullar efter samma recept som jag utgått ifrån de senaste 2 åren i varje fall. Jag gör dem på älgfärs och kryddar med timjan och rosmarin.
Så steker jag köttbullarna i ugnen, det är så bekvämt! Bara lägg dem i en långpanna och skjuts in i en 200 grader varm ugn, så är de klara på tio minuter. Sen fryses de in och plockas fram och värms till julafton. Mums! Här är receptet:
Godaste julköttbullarna med örter
1 ägg
2 msk ströbröd
1 dl gräddmjölk (blanda som du vill)
1 liten gul lök, hackad och mjukstekt
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
300 g älgfärs
100 g blandfärs
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm svartpeppar
Gör såhär:
Låt ströbrödet svälla i gräddmjölken. Smörstek den hackade löken mjuk. Rör ihop alla ingredienserna. Forma till fina runda små bollar.
Stek dem i smör som vanligt eller i 200 grader varm ugn i smörad form/långpanna ca 10 minuter. Rör gärna runt i dem efter halva tiden. Jag provade att höja ugnsvärmen till 250 grill för att få lite mer färg på köttbullarna de sista minuterna.
Tips på hur man värmer köttbullarna när de ska ätas:
http://www.svd.se/mat-och-vin/matexperten/hur-varmer-jag-julkottbullarna_3954171.svd
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar